Rwanda & Vrouwen

Het Centraal-Afrikaanse land Rwanda is nog steeds zwaar beschadigd door de genocide, die in 1994 plaats vond. Miljoenen mensen hebben familie, vrienden en buren verloren, nog steeds is het land materieel niet hersteld en vrijwel de gehele bevolking lijdt grote armoede. Rwanda behoort, volgens de Verenigde Naties, tot de armste landen van de wereld, waar mensen een gemiddeld inkomen hebben van niet meer dan 1 euro per dag.

De stichting Vrouwen van Rwanda heeft twee vrouwenverenigingen ‘geadopteerd’. We hebben bewust gekozen voor vrouwen, omdat zij het meeste en het sterkste bijdragen aan de opbouw van de samenleving. De eerste vrouwenvereniging is gevestigd in het centrum van Rwanda en bestaat uit ruim 45 leden – de meesten van hen zijn weduwen of alleenstaande moeders. De vereniging heeft een wel heel kenmerkende naam: ‘Tuve Mu Bwigunge’ (kinyarwanda: ‘Doorbreek de eenzaamheid’). Dat zegt veel over hun motieven en aanpak.
De tweede vereniging Igisubizo (kinyarwanda voor: ‘De Oplossing’) bestaat uit 65 vrouwen en is gevestigd in het diepe binnenland van Rwanda, in het noorden.
 

De veranderingen dankzij samenwerking

De vereniging ‘Tuve Mu Bwigunge’ werd in 2004 opgericht, exact tien jaar na de genocide. Op het moment van de start was er in het dorp Kamazuru niets: kinderen gingen niet naar school; niemand had middelen om naar een arts te gaan; er was geen werk; er waren geen economische activiteiten. Gezinnen leefden van één warme maaltijd per dag, mensen stierven aan eenvoudige ziekten omdat ze geen verzorging konden betalen, kinderen hingen thuis rond, zonder toekomstperspectief.

Naar voorbeeld van de eerste vereniging werd in 2007 de tweede vrouwenvereniging opgericht in Ngororero in het noorden van Rwanda. Ook hier waren de problemen schrijnend, maar de aanpak van de vrouwen was vergelijkbaar oplossingsgericht zoals in Kamazuru. Dat heeft het leven in beide gemeenschappen drastisch verbeterd.
 
Aanmelden nieuwsbrief ?

Maandelijks op de hoogte blijven ?
Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

HOME
RWANDA & VROUWEN
WAT DOEN WIJ?
WAT IS ER BEREIKT?
DONATEUR WORDEN
CONTACT


Stichting
Vrouwen van Rwanda

ING bank 15 75 843
info@vrouwen-van-rwanda.nl